7th FTNa konferenciji za medije u hotelu Sheraton predstavljeno je ovogodišnje, sedmo izdanje Festivala tolerancije – Festivala židovskog filma Zagreb. U trajanju od sedam dana, točnije od 19. do 25. svibnja, u sklopu festivalskog filmskog programa domaćoj će publici biti prikazano 57 filmova koji na različite načine progovaraju o toleranciji. Ovogodišnje festivalsko izdanje predstavili su Branko Lustig, počasni predsjednik Festivala, Nataša Popović, direktorica Festivala, a ispred Grada Zagreba kao pokrovitelja Festivala govorio je gradonačelnik Milan Bandić.

”Naš festival krenuo je kao Festival židovskog filma, zatim smo se bavili temom holokausta, a sada smo prerasli u Festival tolerancije. S ponosom možemo reći i da je ovo festival antifašizma o čijoj edukaciji se posebno brinemo. Primjetio sam kako su djeca nedovoljno educirana na temu holokausta, o tome se govori u floskulama. Nitko ne govori o tome da među djecom moramo razvijati ljubav, a to znači i toleranciju. Stoga smo to uzeli kao svoju zadaću, a u tome nas svesrdno podržava pokrovitelj Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić“, izjavio je Branko Lustig.

”Zahvaljujući njima, ove godine filmski program prikazuje se, osim u kinu Europa, i na novoj lokaciji – u Art-kinu Grič – i to dio bogatog dokumentarnog programa. Među njima bih istaknuo film ”Obilježeni“ o tetoviranim zarobljenicima iz Auschwitza kojih je od 400 tisuća danas živo samo tri tisuće. Među njima sam i ja. No, naš program nije samo posvećen židovskim temama, već svim manjinama te zapravo univerzalnim temama ljubavi i tolerancije. U Zagreb dovodimo i 19 nagrađivanih igranih filmova, a s ponosom mogu najaviti da Festival otvaramo beogradskim filmom ”Kad svane dan“ mog prijatelja Gorana Paskaljevića s nevjerojatnim Mustafom Nadarevićem u glavnoj ulozi“, dodao je Lustig.

Podršku Festivalu iskazao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić: ”Drago mi je što sam danas ovdje, posebno jer je tema ovog festivala tolerancija, a Zagreb jest grad tolerancije. Ove godine Festival ima i izvozni karakter. Održava se i u Rijeci. Zahvalan sam Gradu Rijeci što su nas prihvatili. Sretan sam i ponosan što ćemo u nedjelju u 19 sati Branko Lustig i ja zajedno otvoriti sedmi Festival tolerancije, jer tada završava izborna šutnja“, izjavio je gradonačelnik Milan Bandić.

7th FT2”Iz godine u godinu gradimo kulturnu manifestaciju koja djeluje u području čuvanja svjedočanstava povijesti te educiramo o holokaustu zagovarajući promicanje demokratskih praksi koje imaju stvarno i simbolično značenje za društvo u cjelini, potičući institucije, građane i ostale na rješavanje općih humanitarnih i društvenih zadaća kojima smo svakodnevno okruženi. Pored filmskog programa ove godine predstavljamo izložbu 17 originalnih plakata iz 1941. godine pod nazivom ”Antimasonski plakati“, kao i održavanje obrazovnih radionica za djecu i mlade o holokaustu pod nazivom ”Edukacijska jutra“.

Ove godine predavač na prvom Edukacijskom jutru je Mirko Ilić s multimedijalnim predavanjem ”Simboli mržnje“ u sklopu kojeg će se prikazati korištenje neonacističkih simbola u svakodnevnom životu s posebnim naglaskom na sportske događaje. Već šestu godinu za redom organiziramo Međunarodnu filmsku radionicu u sklopu koje će polaznici pod stručnim vodstvom snimiti jedan kratkometražni film i potom taj uradak prikazati zagrebačkoj publici na projekciji koja će se održati 25. svibnja u 18:45 sati u Art-kinu Grič“, izjavila je Nataša Popović.

”Ove godine uvodimo i novu programsku cjelinu – riječ je o Književnim večerima koje će se održavati u galeriji Velvet na kojima će uz sudjelovanje stručnjaka i izdavača biti predstavljene tri knjige koje se bave razvojem civilnog dijaloga i temama bliskim Festivalu. A od početaka Festivala glazbenim programom približavamo se mlađoj, urbanoj ciljanoj skupini – tako će ove godine, 25. svibnja u klubu Aquarius nastupiti LeFtO, poznati belgijski producent i trenutačno jedan od najtraženijih freestyle DJ-eva na svijetu. Spomenuti program realizira se u suradnji s festivalom Žedno uho“, dodala je Nataša Popović.

Festival tolerancije – 7. Festival židovskog filma otvara se u nedjelju, 19. svibnja u 19.30 sati u kinu Europa projekcijom filma “Kad svane dan”redatelja Gorana Paskaljevića. Ova drama u srpsko-francusko-hrvatskoj koprodukciji koja govori o umirovljenom profesoru glazbe koji pod neobičnim okolnostima otkriva svoje pravo podrijetlo, bila je ovogodišnji srpski kandidat za nagradu Oscar te je dosad osvojila niz priznanja na festivalima diljem svijeta.

Programi se održavaju u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport, UNHCR-om, Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država, AIC Foundation Inc., Ministarstvom socijalne politike i mladih, Goethe Institutom, Ministarstvom kulture, Veleposlanstvom Države Izrael, Queer Zagreb Sezonom te Žednim uhom.